Je weet dat je op tijd moet slapen, omdat je de volgende dag een volle planning hebt. Je bent moe, maar er spoken nog duizenden gedachten door je hoofd. En als je dan uiteindelijk in bed ligt, lukt het niet om in slaap te vallen. Juist als je het meest nodig hebt, lig je te woelen, te piekeren en te wachten op slaap die niet wil komen. Of je wordt ’s nachts wakker en het lukt niet om weer in slaap te vallen.
Wanneer dit een enkele keer gebeurt, voel je je de volgende dag iets minder fit en energiek. Maar als dit patroon langer aanhoudt, kan het een grote impact hebben op je leven en gezondheid.
Welke invloed heeft stress op je slaap?
Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam op spannende situaties. Van kortdurende stress herstel je goed. Langdurig aanhoudende stress heeft een negatief effect op je lichaam. De hormoonhuishouding kan er van in de war raken. Adrenaline en cortisol zijn de twee hormonen die grote invloed hebben op de kwaliteit van slaap.
Adrenaline wordt aangemaakt in spannende situaties. Het zorgt ervoor dat de hartslag omhoog gaat en je alert bent. Als stress lang duurt, wordt dit hormoon niet goed afgebroken en is er ook op rustige momenten veel adrenaline in je lichaam. Dit veroorzaakt een onrustig gevoel. Cortisol wordt samen met adrenaline aangemaakt in de bijnieren. Het zorgt ervoor dat je langere tijd kunt presteren. Op het moment van naar bed gaan, moeten de cortisol- en adrenalinewaarden in je systeem laag zijn. Het hormoon melatonine wordt dan aangemaakt, wat ervoor zorgt dat je daadwerkelijk in slaap kan vallen. Zijn de niveaus van cortisol en adrenaline te hoog, dan wordt er minder melatonine aangemaakt. En dit zorgt voor slapeloosheid.
Oorzaken van een verstoorde hormoonhuishouding ten aanzien van slaap:
- Teveel activiteit in de avond bijv. sporten
- Teveel licht in de avond van bijv. beeldschermen van laptop, tv of telefoon
- Stress
Volgens de Chinese Geneeskunde horen Yin en Yang in balans te zijn. Overdag ben je wakker en energiek (Yang) en ’s nachts rust en herstel je (Yin). Bij het wakker worden is het Yang actief; zo is er de juiste energie om je dagelijkse activiteiten goed te kunnen uitvoeren. Vanaf de middag wordt het Yin langzaam meer dominant, zodat je in de avond rustig de dag kunt loslaten en een goede nachtrust hebt. Als het evenwicht tussen Yin en Yang verstoord raakt, kan je last krijgen van slapeloosheid.
Acupunctuur is een bewezen* methode om de balans tussen actief zijn en rust te herstellen. Tijdens de intake kijk ik samen met jou waar de disbalans tussen waken en slapen ontstaat. Daarna zet ik naaldjes op punten die de disbalans herstellen. Vaak geef ik je leefstijladviezen mee, zodat je ook zélf kunt werken aan een gezonde nachtrust. Na vier à vijf wekelijkse behandelingen krijgen we een goed beeld of de behandelingen resultaat hebben. Daarna kijken we hoeveel sessies er nog nodig zijn.
Blijf niet langer tobben met slaapproblemen. Ik sta klaar om, samen met jou, de balans in jouw lichaam te herstellen. Zodat jij weer heerlijk kunt slapen!
Maak een afspraakBronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3156618
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34049475/